Så bygger du en egan badtunna utomhus

Skulle det inte var underbart med en badtunna utomhus mitt i vintern? Att bada i iskallt vatten sägs vara väldigt uppfriskande och hälsosamt. De som gör så vittnar om att badandet ger väldiga endorfinkickar. Det får igång blodomloppet i kroppen och göra att kroppen uppbådar all energi som läggs på att värma kroppen efter den iskalla chocken. Men om du inte är den masoshistiska sorten som sågar upp isen för att späka sig och hoppar i vattnet, kan du ändå bada utomhus men i tempererat vatten i en badtunna. Du måste inte köpa en färdig tunna, utan den kan du bygga på egen hand. Har du byggt saker förut och är noggrann, är det inte så särskilt svårt. Själva badtunnan som ska vara i plast, är svårt att bygga själv. Den måste du däremot köpa. Finns badtunnor i byggsats. Även underlaget måste vara av den sorten att du bör köpa den färdig. Däremot kan du bygga resten själv. 

Var ska du placera den?

Underlaget är mycket viktigt, eftersom en badtunna ska klara av mer än 2 ton. Du ska också kunna tappa vatten ur tunnan, därför måste omgivningen klara av att släppa ut 2 ton vatten. Du kommer att behöva avloppsrör som leder det urtappade vattnet in i ett avlopp. 

Många väljer en stabil plats på den egna tomten, och gärna någon med utsikt. Under laget måste utgöras av stenplatta, eller en gjutplatta. Man kan även göra ett underlag i trä. Huvudsaken är stabiliteten och att det är plant. Du får absolut inte placera den på gräsunderlag. Det bästa är att gjuta en platå där du kan placera badtunnan. En bra idé är att bygga en friggebod, som bastu och en badtunna utanför. Vill du inte utnyttja bastun kan du alltid använda friggeboden som omklädningsrum.

Så bygger du ett underlag

Bygg först en mall så du vet hur underlaget ska se ut. Gör en mall med ett så plant underlag som möjligt. Se till att det är helt plant. Gräv bort det översta lagret jord. Underlaget måste stå på bar mark. Ställ sedan plintar så att du vet att underlaget står plant. Gjut dem så att underlaget blir helt vågrätt. Du börjar med hörnplintar. Sedan ska balkskor sättas fast i mallen. Se till att få rätt vinkel och höjd på balkskorna, innan du fyller dem med betong. Sedan lägger du reglar på plintarna och skruvar fast dem. När du väl har sett att underlaget blir helt plant är det dags att lägga vattenfasta plankor på tvären över mallen.

Följ sedan monteringsanvisningarna

När underlaget är färdigt är det dags att montera själva badtunnan. Följs då byggbeskrivningen som kommer med själva badtunnan. De flesta har filmer som visar hur du ska gå till väga. Då beskriver de hur du ska montera fast ugn, sittstöd, ryggstöd och paneler till badtunnan.

Att ha en badtunna för det möjligt att förse släkt och vänner med en festlig aktivitet. Du är inte beroende av väder och klimat om du skaffar både bastu och badtunna. Hela somrarna med dåligt väder gör inget så länge ni kan bada trots det nordiska klimatet.

1 Feb 2018