Så renoverar man fönster

Funderar du på att renovera fönster? Det är som bekant inte svårt om man bara vet hur man ska göra. Som du säkert är medveten om, är det mycket mer miljövänligt att renovera fönster, än att helt sonika köpa nya. Det kräver så mycket mer av energiåtgång att tillverka och fabricera nya fönster, än att återanvända det som redan finns. Om du alltså funderar på att reovera fönster, kommer här en arbetsbeskrivning.

1. Kontrollera och reparera skadat material

Först bör man kontrollera fönster noggrannt. Är de skadade? Behöver man byta ut något av glasen i fönster? Bör man ersätta med nytt och fräscht material? Hur ser järnbeslagen ut (om fönster är så pass gamla att de har sådana)? Här är det viktigt med underlaget, att vara noggrann och kontrollera fönstrens status. Om du är tveksam är det bättre du ersätter med nytt färscht material när du ändå tar ner fönster.

2. Skrapa bort all gammal färg

Här gäller det att ta bort all gammal färg. Ju bättre du gör detta, desto finare blir sedan de nymålade ytorna på fönstret. Ta även bort rostfärg och gammalt kitt. Det bör i vilket fall som helst alltid göras nytt kitt på gamla fönster.

3. Impregnera alla ytor

När all färg är borta är det viktigt att du impregnerar fönsterytorna med rätt sorts impregnering. Här ska de oljas in. Låt torka ordentligt och gör det så många gånger som du ser att du behöver göra det.

4. Måla om fönster

Måla dem först med rosskyddsfärg på beslagen. När den har torkat, grundmålar du dem. Till sist målar du dem i den färg som du har valt.

5. Täta fönster

Till sist bör du alltid lägga in nya fönsterlister och här måste du aboslut se till så att fönstren är riktigt täta. Var nogrann och var nogrann särskilt med fönstertätningen.

6. Installera spaltventiler

Det är viktit i alla hus att ha riktiga ventiler. För att fönstren inte ska bli ohälsosamma bör man alltid installera riktiga ventiler i samband med fönster. Här är det husägarens uppgift att välja ventiler, men spaltventiler i fönster, eller i närheten av fönstret är att föredra ifall inte huset har tillräckliga ventiler. 

Anlita en professionell hantverkare

Om du känner dig tveksam till att renovera fönster på egen hand, kan du alltid anlita en professionell hantverkare som gör detta viktiga arbete åt dig. Med Rot-avdraget får du ner priet på jobbet. Läs mer här om hanterkare som gör fönsterrenovering i Stockholm.

10 Aug 2018