Ska du renovera i tvättstugan?

En gemensam dröm som många nya husägare har är att man äntligen ska få ta steget mot att få sköta sin tvätt utan att behöva ta hänsyn till andra. Har man bott i en lägenhet så har man också - i de flesta fall - sett medaljens baksida då det kommer till delade utrymmen.

Tvättstugan är en ständig källa till konflikt: granne A dubbelbokar alltid, granne B rengör aldrig efter sig, granne C tar aldrig bort luddet från filtret till torktumlaren och granne D vägrar konsekvent att använda den sopskyffel som finns. Vidare kan vi även nämna bråk där kläder försvinner, där någon slänger kläder då tvättiden gått ut och så vidare. Kort sagt: flyttar man till ett hus så slipper man ta hänsyn till allt som har med tvättider och grannar att göra.

Därmed inte sagt att man inte ska ta sin tvättstuga på allvar. Har du förmånen att få bestämma utseendet och inredningen i din tvättstuga - exempelvis vid en renovering eller vid en nybyggnation - så bör du ta den chansen och skapa ett utrymme som du dels trivs i, som dels är snyggt och som dels - framförallt - är funktionellt.

Planera tvättstugan - börja med ett industrigolv

Hur ska man då tänka. Det finns några nycklar och vi tycker att man, så att säga, ska börja där man står - med golvet. Vilket typ av golv ska man egentligen välja i en tvättstuga? Vi säger att ett industrigolv är en bra lösning och vi lutar oss mot följande punkter då vi argumenterar för just detta golv:

  • Funktionellt: Du kan tappa vad som helst på ett industrigolv - det kommer inte att ta skada. Även om du skulle spilla ut en flaska klorin på golvet så är det bara att städa upp det; ett industrigolv klarar av alla typer av starka ämnen och kemikalier. Det finns en anledning till varför man använder industrigolv i exempelvis laboratorium.
  • Lättstädat: Industrigolv är fogfria golv och har en yta som är slätare än ett vanligt golv. Många väljer klinkers till tvättstugan. Det är en snygg lösning, men om man ser till alla fogar - och alla smuts som fastnar i dessa - så är frågan hur länge ett sådant är snyggt? Ett industrigolv är kanske inte lika smäckert för ögat, men det är definitivt mer lättstädat.
  • Klarar tyngd: Kan man köra omkring med truckar inne på ett lager så klarar nog ett industrigolv av tyngden från din tvättmaskin och torktumlare också - utan problem. Tänk dock på att det finnas en golvbrunn och fuktspärrar.

Vad behöver du i din tvättstuga?

Golvfrågan är alltså - förhoppningsvis - löst. Det finns företag som lägger in industrigolv och det är bara att kontakta ett sådant för mer information. Här fokuserar vi istället på kommande steg i din planering av tvättstugan. Det finns en fråga som ger svar på nästan allt: vad behöver du? Du kommer väldigt långt med följande:

  • Tvättmaskin. Torktumlare. Plats för att stryka och vika tvätt. En djupare vattenho är också nödvändigt att ha.

Vidare kan vi peka på den rena logistiken i tvättstugan. Du vill ha en kollision mellan ren- och smutsig tvätt, du vill ha ytor för att exempelvis hänga upp tvätt och du vill definitivt ha god förvaring. Tänk logiskt: tvättmedel, sköljmedel och blekmedel i nära anslutning till tvättmaskinen. En bra arbetsbänk är ett måste. Likaså gäller kärl och korgar där smutskläderna kan läggas.

Inredning och belysning. Du kommer att spendera mycket tid i din tvättstuga. varför inte se till att trivas i den? Använd färger du trivs med och försök att tänka på samma sätt som du gör då du inreder “vanliga” rum. Belysningen är viktig. Dels ska du ha en tillfredsställande arbetsbelysning och dels ska en god allmänbelysning finnas. En viktig sak: ta alltid hjälp av en behörig elektriker då det kommer till installationer och dragning av el. Vill du ha spotlights i taket så måste dessa kopplas in av en elektriker.

21 Jun 2018