Slipa golvet själv

Golv slits ordentligt med åren och behöver ibland lite extra kärlek. Har du ett golv hemma som skulle må bra av en slipning? Vad måste man veta om man är på väg att ge sig i kast med en golvslipning?

Måste man ta in proffshjälp om man ska slipa golvet, eller kan man göra det själv? Om man gör det själv, måste man hyra ett monster till golvslip eller funkar det med en liten nätt handslip?

Ett parkettgolv går ofta bra att slipa 3-4 gånger. Det beror lite på hur mycket man måste slipa varje gång. Hur mycket som behöver slipas ned vid varje sliptillfälle beror i sin tur på två saker. Dels hur slitet golvet är och dels vad man tänker göra med golvet efter slipningen.

Kan man slipa golvet själv?

Ja då, det kan man göra. Sen kommer såklart resultatet att bero på ens skicklighet och ens tålamod, men det går absolut. Först och främst måste man ta reda på om golvet klarar en slipning, så att antalet slipningar inte redan är förbrukade. Om man inte själv har en aning om detta, kan alltid en professionell golvslipare enkelt se det. Även om man tar hjälp med just den biten, kan man fortfarande göra resten själv. När man väl tagit reda på fakta och gjort en noggrann rengöring av golvet är det dags att välja slipmetod. Antingen hyr man en riktig golvslipmaskin eller så använder man en vanlig, liten handslip.

Fördelar och nackdelar

Många förordar att man absolut ska hyra en riktig golvslip. Jobbet kommer att gå mycket fortare då den både är större och mer effektiv. Du slipper även få ont i kroppen av att stå på knä med krökt rygg över den lilla handslipen. Men det kan också vara ganska svårt innan man lärt sig tekniken med en sådan maskin. Det är därmed risk att resultatet ändå inte blir så bra.

Fördelen med en handslip är att den är mycket lättare att manövrera om man inte är så van. Nackdelen är att det tar tid. Mycket tid och tålamod behövs. Om man tänker måla golvet sen, behöver man inte slipa lika mycket. Då räcker det med fästyta. Ska det oljas, behöver det bli så gott som trärent.

Men tänk om du ändå känner att det är för svårt och krångligt, eller tar för mycket tid, att göra det själv? Ja, då kan man ju faktiskt anlita professionell golvslipning istället.

10 Nov 2020