Slipa och renovera golv

Att slipa om ett trägolv i stället för att lägga in ett nytt är skonsamt både för miljön och för plånboken. Det är också ett enkelt sätt att fräsch upp ett rum och även förändra dess atmosfär.

Trä är ett varmt och levande material som ger ett ombonat intryck. Har man ett trägolv i sin bostad ska man sköta om det efter konstens alla regler så att det håller i många år. Ett trägolv är känsligt för vatten och ska därför rengöras med en lätt fuktad trasa och gärna lite såpa. Man ska absolut inte använda några starka rengöringsmedel, och spiller man en större mängd vätska ska man torka upp så fort som möjligt. Hur känsligt golvet är beror också på vilket träslag det består av och vilken ytbehandling det fått. Ett parkettgolv som har ytbehandlats med olja är väldigt känsligt för spill och får lätt fläckar till skillnad från ett lackat golv som klarar både spill och grusiga skor.

Även ytbehandlingen påverkar golvets utseende

Med tiden så blir alla golv slitna och repiga och även ytbehandlingen måste förnyas. Genom att slipa golvet blir det som nytt igen, och om man vill så kan man även förnya golvets utseende genom att välja en annan efterbehandling än tidigare. En ekparkett kan exempelvis färgas in och få en ljus eller mörk ton. Ett brädgolv kan vitsåpas men också målas med golvfärg i mönster eller täckas helt och hållet i en kulör. Skulle man sedan tröttna på golvet är det bara att slipa om det och välja en ny efterbehandling, men man kan inte slipa om ett golv hur många gånger som helst. En lamellparkett brukar kunna slipas tre gånger medan en parkett i massivt trä klarar fyra till fem omstöpningar. I äldre hus består golven oftast av massivt trä utav väldigt god kvalitet och inte sällan är de då hundra år gamla.

Anlita en golvslipningsfirma

Ska man slipa om sitt golv är det enklast att anlita en firma specialiserad på att slipa och renovera trägolv. De har tillgång till moderna maskiner som under arbetets gång också samlar upp slipdammet - till skillnad från de som man kan hyra om man ska slipa själv. Dessutom går det betydligt snabbare för ett proffs att slipa golven, och ofta hinner de både hinner slipa och efterbehandla på samma dag. Slipar man själv kan det också vara svårt att få ett jämnt resultat; något som sedan påverkar ytbehandlingen och golvets hållbarhet.

24 nov 2020