Slipa och renovera golv

Uppdaterad: 15 mars 2021

Att slipa om ett trägolv i stället för att lägga in ett nytt är skonsamt både för miljön och för plånboken. Det är också ett enkelt sätt att fräsch upp ett rum och även förändra dess atmosfär.

Trä är ett varmt och levande material som ger ett ombonat intryck. Har man ett trägolv i sin bostad ska man sköta om det efter konstens alla regler så att det håller i många år. Ett trägolv är känsligt för vatten och ska därför rengöras med en lätt fuktad trasa och gärna lite såpa. Man ska absolut inte använda några starka rengöringsmedel, och spiller man en större mängd vätska ska man torka upp så fort som möjligt. Hur känsligt golvet är beror också på vilket träslag det består av och vilken ytbehandling det fått. Ett parkettgolv som har ytbehandlats med olja är väldigt känsligt för spill och får lätt fläckar till skillnad från ett lackat golv som klarar både spill och grusiga skor.

Även ytbehandlingen påverkar golvets utseende

Med tiden så blir alla golv slitna och repiga och även ytbehandlingen måste förnyas. Genom att slipa golvet blir det som nytt igen, och om man vill så kan man även förnya golvets utseende genom att välja en annan efterbehandling än tidigare. En ekparkett kan exempelvis färgas in och få en ljus eller mörk ton. Ett brädgolv kan vitsåpas men också målas med golvfärg i mönster eller täckas helt och hållet i en kulör. Skulle man sedan tröttna på golvet är det bara att slipa om det och välja en ny efterbehandling, men man kan inte slipa om ett golv hur många gånger som helst. En lamellparkett brukar kunna slipas tre gånger medan en parkett i massivt trä klarar fyra till fem omstöpningar. I äldre hus består golven oftast av massivt trä utav väldigt god kvalitet och inte sällan är de då hundra år gamla.

Anlita en golvslipningsfirma

Ska man slipa om sitt golv är det enklast att anlita en firma specialiserad på att slipa och renovera trägolv. De har tillgång till moderna maskiner som under arbetets gång också samlar upp slipdammet - till skillnad från de som man kan hyra om man ska slipa själv. Dessutom går det betydligt snabbare för ett proffs att slipa golven, och ofta hinner de både hinner slipa och efterbehandla på samma dag. Slipar man själv kan det också vara svårt att få ett jämnt resultat; något som sedan påverkar ytbehandlingen och golvets hållbarhet.

Golvslipning i Stockholm - fler ser värdet

Svensken överlag lägger idag ner betydligt mer pengar på det egna hemmet än vad tidigare varit fallet. Där vi förr valde att lägga pengar på resor, nöjen och bilar så läggs istället en väsentligt del av den disponibla inkomsten på renoveringsprojekt, på inredning och design.

Aldrig blir detta så pass tydligt som i Stockholm där man under några år kunnat se en tendens som i många fall handlar om rent slöseri. I Stockholm finns en väldigt het och speciell bostadsmarknad där många dagliga försäljningar sker och där många också A) vill sälja till ett så högt pris som möjligt och B) där många vill sätta sin egen prägel på den bostad man köpt.

Oavsett vilket alternativ man ser till så finns en gemensam nämnare i form av renoveringar och där man i många fall kan se totalt onödiga sådana. Man kan riva ut ett fullt fungerande och vackert kök, man kan riva ut ett badrum och man kan välja att riva ut golven till förmån för nya. Allt detta utan att tänka på det absurda i att riva saker som både är vackra, funktionella och som dessutom går att fräscha upp. Dessutom så är det något som ligger stick i stäv med de nya direktiven från EU där man ska sikta på att återanvända med vår miljö och vårt klimat i åtanke.

Det som dock hänt och som är glädjande är att fler börjat inse värdet i en golvslipning i Stockholm. Fler privatpersoner - både köpare och säljare av bostäder - har insett att en golvslipning dels gör gott för miljön, dels att det är skonsamt mot den egna plånboken och dels också att resultatet ofta blir bättre. Det här är en trend som man hoppas håller i sig och gärna sprider sig till övriga delar av landet. En golvslipning ger nästan bara fördelar. Men, det finns emellertid en sak att tänka på innan man väljer det alternativet.

Välj rätt företag för golvslipning i Stockholm

Golvslipning av rätt företag ger de fördelar vi nämnt tidigare - du får i Stockholm ett bra pris, ett golv som blir som nytt och du får dessutom ett golv som behåller sin unika personlighet och uttryck; detta samtidigt som du också gör miljön en tjänst.

Fel firma kan dock ge obehagliga överraskningar. Dels genom att golvet blir förstört och dels också i form av en massa extraarbete för dig. Vi nämnde tidigare dammfri golvslipning som en fördel, men det är även en fördel som endast kommer av att välja rätt företag för din golvslipning i Stockholm. Långt ifrån alla erbjuder denna möjlighet och därför är rådet att du alltid söker efter en utförare som håller sig med en uppdaterad, modern maskinpark.

Så hittar du rätt företag i Stockholm

Det finns även andra saker att hålla utkik efter. Rot-avdraget har gjort att många nya företag inom golvslipning dykt upp. Långt ifrån alla håller den kvalitet du vill ha och du betalar för. Rådet är att du alltid säkerställer professionalism genom referenser. Det ger en säkerhet.

Var även noggrann med att kolla upp skatter - F-skatt är exempelvis ett måste för att du ska kunna använda Rot-avdraget i fråga - och eventuella skulder. Kronofogden och Skatteverket är bara ett samtal bort. Hittar du rätt partner för en golvslipning så får du ett resultat som du garanterar blir nöjd med, men vägen till rätt företag kräver också viss ansträngning från din sida - åtminstone om du bor i Stockholm.

24 Nov 2020