Slipa olika slags trägolv

Är golvet hemma hos dig väldigt slitet? Då skulle det nog må bra av att slipas om. Men frågan är om alla trägolv kan slipas? Spelar det roll vilket träslag det är? Läs här så får du veta mer!

De vanligaste träslagen på golven i våra hem är ek, ask, bok och lönn. Absolut allra vanligast av dessa är förmodligen ek, och då framförallt i form av ekparkett. När det är parkett, är det oftast europeisk ek som används. Annars är amerikansk ek vanlig när det gäller tiljor. Man kan ofta se skillnad på dessa då den amerikanska eken är lite mer åt det röda hållet, i jämförelse med den europeiska. Oavsett vilket så är ek ett träslag som både är tåligt och hårt och därmed tål att slipas flera gånger om.

Ask och bok

Om man har ett golv i ljust träslag är det allt som oftast ask det handlar om. Har man ett askgolv upplevs det som harmoniskt då detta virke brukar har mycket vackra ådringar, men få kvistar. Liksom eken är det ett tåligt golv och lätt att slipa. Det är även elastiskt och segt, och passar bra som parkett.

Precis som ask är bok ett ljust träslag. Även detta upplevs som harmoniskt med vackra ådringar. Träslaget är hårt, segt och funkar bra att slipa om flera gånger. Något man ska tänka på är att just bok är känsligt för temperaturväxlingar. Därför bör man inte ha detta virke utomhus på till exempel verandan. Inte heller i hallen för den delen. Där öppnas och stängs ytterdörren ofta och varm och kall luft växlar ständigt.

Behövs mer hjälp?

Sist ut att presenteras av de vanligaste golvträslagen är lönn. Lönn är kompakt och även det ett segt träslag. Därför fungerar detta också bra för omslipning. Om asken har få kvistar i virket, så slår den ändå inte lönnen. Lönn är så gott som helt kvistfri.

Om man har fler funderingar kring sitt golv och en eventuell slipning av det, kan man alltid vända sig direkt till en professionell golvslipare. De kan komma ut och kika på hur just ditt golv ser ut och vad som kan göras och om det går att slipas. För även om man kan slipa golv som dessa flera gånger, så finns det ändå en gräns. Detta kan en golvslipare se på ditt golv. Skulle det vara kört, kan de ofta hjälpa till med ett nytt golv istället.

14 Oct 2020