Solceller och elbil är en bra kombo

Funderar du på att skaffa solceller eller elbil? Överväg att satsa eller förbereda för bägge samtidigt. Kombinationen har stora fördelar för energilagring och laddning av din elbil.

Även om driftskostnaden blir lägre med en elbil så är det inte gratis. Att ladda på laddstationer brukar gå på någon eller några hundralappar medan om du laddar hemma kan du komma ner i några tior. Men kostar gör det.

För solceller på taket så har man problematiken med att lagra energi till när den behövs. Batterilagring har såklart fördelen att lamporna kan vara på under strömavbrott. Det gäller dock att välja rätt sorts installation för drift.

Batterier är en stor kostnad som även trots skatteavdrag är svåra att räkna hem, att kombinera elbil och solceller kan lösa mycket av problematiken.

Kombinera

Visste du att en bil står still mer än 9/10 av sin livstid? Oftast är det ju på garageuppfarten så varför inte utnyttja bilens batteri till behovet i huset? När solen lyser igen så kan överskottet från solcellerna lagras i bilen igen. En win-win-situation helt enkelt. I södra Sverige så ger solceller bra med energi och här passar det perfekt för att satsa stort.

Här är det viktigt att tänka på att välja rätt laddare för bilen och att införskaffa en elbil som kan både ta emot laddning och dra från batterierna samtidigt. När elektrikern kopplar in solcellerna, passa på att sätta ett lämpligt uttag i garaget så är du förberedd även om elbilen kanske får skjutas på framtiden. Läs mer om elektriker på denna hemsida: elektrikerhelsingborg.com

28 Apr 2021