Sover du dåligt om nätterna?

Orolig över att något ska hända din fastighet och dina anställda? Har du koll på brandsäkerheten på ditt företag? Vilka åtgärder har du vidtagit för att lokalerna ska vara brandsäkra?

Om du som företagare och fastighetsägare har minsta lilla oro eller tanke kring att brandsäkerheten är dålig - då bör du agera direkt. En sådan oro är sällan obefogad. Har ni brandfarlig utrustning eller produkter med mycket el? Lugna dina nerver och sov gott. Kontakta en firma med superkrafter inom brandskydd. Det finns åtgärder att utföra, mer eller mindre omfattande. Kanske är det så att din lokal borde brandskyddsmålas. En sådan åtgärd sparar tid om olyckan är framme. Tid som sparar liv och resurser då brandmännen får bättre förutsättningar att jobba samt mer tid. Låt dem göra en besiktning, komma med förslag på åtgärder samt genomföra en brandskyddsmålning i lokalen.

Hur ser det ut egentligen?

Att brandskyddsmåla dina lokaler invändigt innebär ingen större förändring. Naturligtvis innebär det ett lyft rent estetiskt. Ny fräsch färg på väggarna kan göra under. Du väljer själv vilken kulör du vill ha och vilken känsla som ska finnas i rummet. Färgerna är brandskyddsklassade i olika grader som anger ungefär hur länge brandskyddet håller i antal minuter - 30, 60, 90 och så vidare. När olyckan väl är framme kommer den speciella brandskyddsfärgen att svälla och bli till ett skum. Detta skum hindrar värmen och elden att komma in till det bakomliggande materialet som ofta är en stål eller träkonstruktion. På så vis tar det längre tid innan branden är fullt utvecklad och brandmännen har mer tid till att släcka elden och hjälpa människor ut.

Var kan det användas?

Vanligast är att brandskyddsmåla offentliga lokaler som har höga krav på brandskydd såsom industrier, sjukhus, äldreboenden, bibliotek med flera. Även du som privatperson kan såklart välja att brandskyddsmåla olika typer av lokaler och utrymmen. Kanske har du en vind eller en källare som behöver skyddas för att kännas trygg. Kanske förvarar du brandfarliga grejer och vill skydda din familj. Bor ni i ett trähus? Rådfråga de verkliga experterna på brandskyddsmålning så ni får rätt färg för ert hus och era förutsättningar. I ett trähus som är brandskyddsmålat kommer det att kunna brinna en längre tid och träet förkolnas. Detta i sin tur innebär att det tar än längre tid för elden att sprida sig och brandmännen vinner då mer tid för räddningsarbete och släckning.

31 Jul 2020