Stora faror med elektricitet

Att man inte tänker på elektricitet mer än då något händer är naturligt. Kort sagt; de flesta av oss har egentligen ingen aning om vad som gäller och hur allting fungerar och det enda som påverkar ens vardag är då någon propp går, då en lampa på exempelvis diskmaskinen slutar fungera eller då något annat går sönder. Det är först då man börjar fundera kring elektricitet och hur sådan fungerar. Gott så, i de flesta fall behöver man inte veta mer än så och man kan vara trygg med att den bostad man äger har el som är korrekt dragen. Tyvärr så gäller inte detta alla och det är lite det vi ska titta lite närmare på här.

Vi ställer oss frågan: vet du vilken elektriker som dragit elen hemma hos dig? Förmodligen har du ingen aning och av den anledningen så kan det finnas ett värde i att faktiskt kontakta en elektriker som går igenom hur elen i ditt hem är dragen. Det vi menar här är att det finns lite för många hemmasnickrare i Sverige som hittat kreativa lösningar för elektricitet och att denna kreativitet må fungera för tillfället – men som kan innebära en livsfara i framtiden.

Först och främst här. Att dra el på egen hand är något som är olagligt och på det stora hela så kan vi säga att man alltid bör kontakta en behörig elektriker; även om det handlar om något som att installera golvvärme. Är du osäker så bör alltid en behörig elektriker kontaktas.

Har en behörig elektriker installerat dina spotlights?

Med detta sagt så tänkte vi kolla på ett specifikt område som visat sig vara extra populärt och som du ska fästa ditt fokus på; särskilt om du nyligen köpt din bostad. Ser man här till en specifik stad där renoveringar varit vanliga – Stockholm – så har många av dessa skett med en tanke om en maximerad vinst vid försäljning och där säkerheten fått stå åt sidan.

Vi kan här säga att du precis köpt ett hus i Stockholm och att den förre ägaren just genomfört en omfattande renovering. Huset är således i toppskick och du tar för givet att all renovering skett enligt konstens alla regler.

Ska du verkligen göra det och vilket är området där du ska vara extra uppmärksam på i ditt hus? Jo, i hallen finns det spotlight och här finns en stor chans att den förre ägaren installerat dessa utan hjälpen från en behörig elektriker. Har han gjort det så finns också en chans att han dragit en spotlight rakt igenom en träregel och att värmen i och med detta inte har någonstans att ta vägen. Risken för brand är här överhängande och det är ett problem som vi – tyvärr – kommer att få se mer av i framtiden.

Spotlights som installerats utan en behörig elektriker kan vara en potentiell dödsfälla och det här tycker vi att du ska kolla upp. Att kontakta en behörig elektriker medför ingen större kostnad; men det kan rädda ditt hus från en eldsvåda. En klar investering.

Läs mer om olika typer av elarbeten på http://www.elektrikerstockholm.nu/.

19 Dec 2017