Tak är extra känsliga vid stormar

Som det har stormat både i Sverige och i Finland. Det senaste dygnets storm har fällt hundratals träd och minst lika många hushåll har blivit utan ström. Det senare har verkligen satt prov på människors tålamod och uppfinningsrikedom om hur de ska kunna behålla värmen när de inte har någon el, eller hur de ska kunna tilllaga mat, eller hålla sig informerade utan tillgång till el till mobiler eller datorer. Det är i sådana situationer som allt detta ställs på prov, hur förberedda vi är och hur bra eller dåligt vi skulle klara av en katastrof, om det någon gång skulle hända i framtiden. Om inte annat, inser man hur känsliga vi är och hur totalt beroende av el, vi är. Dags att göra något åt saken?

Många tak har testats i stormen

Många var oroliga att taken på deras hur skulle gå sönder i stormen. Har man tegelpannor, finns det ju en risk att träd och grenar som faller över taket kan förstöra tegelpannorna. Då gäller det att inte ha träd som växer alldeles för nära huset. Kanske man bör ta ner de träd som uppenbarligen kan skada hustaket? Det gäller att vara förutseende om man ska behålla huset intakt. Särskilt tak är ju känsliga när det kommer till oväder. I extrema förhållanden är det just hustaken som sätts på prov när det kommer till beständighet och kvalitet. Har man ett gediget satt tak, behöver man ju inte vara orolig. Här finns det ju stor variation på byggmaterialets kvalitet. Att ha tak, enbart byggt i shingel, papp eller plåt kanske inte är det bästa tänkbara.

Välj byggmaterial på taket

Vill du ha ett rejält tak, som kanske ska klara av fler stormar och ändå ligga kvar när stormen har bedarrat, eller om du vill ha ett tak som klarar av fallande grenar, kan du till exempel välja tak byggt i betongplattor. Det är i så fall mycket likt tegelpannor, men är i stället byggt av betong, i plattor som liknar tegel. Har du ett tak i betong, har du ett otroligt beständigt tak som håller mot allehanda extrema väder. Betong är otroligt slitstarkt och håller mot det mesta. Det enda som man bör tänka på, om man väljer att lägga taket i betongplattor, är att betongen kan vara ganska tung och kan slita på takstolarna. Därför är det viktigt att hela tiden kontrollera dem, och renovera dem i fall att takstolarna slits ner av betongen. Funderar du på att lägga nytt tak i Västerås? Läs då mer här.

3 Jan 2019