Takläggare Dalarna - frågor & svar

Dags att byta ut taket i Dalarna? Alla husägare kommer, oberoende av material, någon gång att ställas inför detta faktum. Vi tänkte här genom att gå igenom några vanliga frågor - och ge svar på dessa - ge lite information om takbyten i allmänhet och om takläggare i Dalarna i synnerhet. Målet är att du ska få en lite enklare, säkrare resa från start till mål då det är dags att byta ut ditt tak.

Fråga: Hur ofta ska man byta taket?

Svar. Det beror helt på vilket material man väljer - och hur underhållet ser ut. Väljer du ett papptak så kan du räkna med en hållbarhet på ungefär 10 år. Väljer du tegel- eller betongpannor så kan du räkna med minst 20-25 år och om du väljer ett tak i plåt så kan du se framemot en livslängd om minst 30 år. Givet då att underhållet sker på rätt sätt och med regelbundna intervaller. Livslängden vi räknat upp kommer också av ett professionellt jobb utfört av en takläggare i Dalarna. Lägger du taket på egen hand så kommer du förmodligen att få dra av rätt många år. Vilket är den stora anledningen till varför en takläggare bör anlitas.

Fråga: Måste jag anlita en takläggare i Dalarna?

Nej, du måste inte - men du bör definitivt överväga det. Dels baserat på den längre livslängd ditt tak får och dels baserat på att ett takbyte är både svårt, tungt och komplext. En takläggare ger ett effektivt jobb där du även kan inkludera exempelvis rivning och bortforsling i priset. Det handlar även om att en takläggare i Dalarna blir ett perfekt bollplank för exempelvis materialval. Ditt hus och taket på detta kanske har ultimata förutsättningar för betongplattor snarare än för tegel? Du kan spara mycket pengar på smartare val.

Fråga: Kan jag använda Rot-avdraget för en takläggare i Dalarna?

Ja, det går utmärkt! Se bara till att du är berättigad för det - och att takläggaren är registrerad för F-skatt. Med Rot kan du dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet och beloppet motsvarande detta dras av redan på fakturan. Fråga: Hur hittar jag rätt takläggare?

Var noga med referenser och se till att ringa tidigare kunder. Kolla alltid med Skatteverket och Kronofogden om det finns några anmärkningar där. Även ARN kan vara värda att kontakta innan du väljer. Tyvärr ser man att många takläggare inte håller den kvalitet man har rätt att förvänta sig som beställare. Ett råd är att alltid låta en extern besiktningsman kontrollera arbetet. Och du: betala när jobbet är klart - aldrig innan.

17 Aug 2022