Tänk på det praktiska när du ska lägga parkettgolv

Uppdaterad: 8 januari 2021

Du som ska lägga parkettgolv bör tänka på det praktiska noga. Att planeringen är väl genomarbetad är nämligen en förutsättning för att golvet ska bli snyggt när det är väl är lagt. Golvläggning bör inte vara alltför svårt, men en sak som är säker är att lister, trösklar och dörrar kan göra arbetet betydligt svårare.

Att lägga parkettgolv må vara ett projekt som bitvis kan vara tungt och svårt, men när golvet väl är lagt är det få som ångrar sig. Parkettgolv är vackert, naturligt och gör dessutom gott för vår hälsa. Trä är ett material som är lätt att arbeta med, som släpper ut få giftiga gaser (jämför PVC-golv t.ex.) och som reglerar luftfuktigheten på egen hand. Ett torrt och friskt inomhusklimat gör gott för vår hälsa, då det är en typ av miljö som mögel och annat ovälkommet oftast inte trivs i.

Arbetare lägger golv

Hur är underlaget?

En viktig del i att lägga parkettgolv är att först granska underlaget. Vilken typ av underlag det är kommer nämligen att vara avgörande för hur din golvläggning ska planeras och sedermera utföras. Är det till exempel en betongplatta det är frågan om, är det viktigt att det både är rent och jämnt. Bucklor och gropar behöver tas bort (eller spacklas i) innan en fuktskyddsmatta läggs.

Fuktskyddsmatta

Fuktskyddsmattans främsta uppgift är att förhindra att fukt från betongen tränger in i golvet. Det här är inget som det bör slarvas med då fukt är ett vanligt problem i många svenska hem. Om det inte leder till mögel och därefter effekter på hälsan, kan det åtminstone leda till stora reparationer som är dyra att utföra.

Stegljudsisolering?

Att lägga parkettgolv kräver oftast, förutom en fuktskyddsmatta, även att stegljudsisolering läggs. Parkett kan upplevas som ganska hårt att gå på och det kan låta en del när man gör så. En stegljudsisolering är något som många anser vara ett måste när det handlar om dessa typer av golv.

Praktiska tips när golvet läggs

Om det är din debut i att lägga parkettgolv, finns det ett par saker som är bra att känna till. Till exempel bör man veta de mest grundläggande sakerna, så som att golvläggning alltid påbörjas i ett hörn, antingen från höger eller till vänster. Har man mycket fönster är det bra att lägga golvet i den riktning som ljuset släpps in. På så vis kommer skarvarna inte att synas lika tydligt när det är soligt ute.

Om rummet där du ska lägga parkettgolv är avlångt, är det dock bättre att börja längs den långa väggen, oavsett i vilken riktning solen släpps in. Bäst är det om man börjar arbetet vid en vägg som har en eller flera dörrar.  Observera dock att tipsen i den här texten inte behöver stämma på alla golv. Många golvtillverkare skickar med egna instruktioner till kunderna som ska lägga det.

Naturligtvis kan du även kontakta en golvläggare och ta hjälp med arbetet.

20 Jun 2017