Tillbyggnad på huset – anlita en arkitekt

I Stockholm med sin överhettade bostadsmarknad kan det vara svårt att bara flytta till ett större hus när familjen växer och behoven av fler rum blir allt akutare. Man vill gärna bo kvar i samma område där barnen rotat sig och har vänner, skola och dagis, men för att hitta ett nytt, större hus i kvarteret till ett pris man har råd med ska man ha en väldig tur.

Många väljer i stället att bygga ut sitt befintliga hus, vilket är ett smart sätt att få ett par extra rum. Tyvärr är många tillbyggnader ganska slarvigt planerade och genomförda utifrån husägarens skisser. Tillbyggnaderna tar inte hänsyn till husets utseende och karaktär och kan se ganska klumpiga ut.

Vill man göra en varsam tillbyggnad som tar hänsyn till huset och området bör man vända sig till en arkitekt. En arkitekt är inte en onödig och dyr lyxlösning som många tycks tro, utan en förutsättning för att en tillbyggnad på ett hus förskönar huset och höjer dess värde.

Hitta rätt arkitekt

Det finns många jämförelsesajter på nätet när man vill hitta en arkitekt. Du bör hitta en arkitekt som är van att jobba med privatpersoner och som har vana av småskaliga projekt som tillbyggnader. Ju mer lokalkännedom arkitekten har om området, desto bättre.

Boka in möten med några arkitekter och presentera din idé för tillbyggnaden så får du lätt en känsla för arkitekten när det gäller stil och kunskaper. Du kan även jämföra timarvoden och till slut välja en arkitekt som du tror kommer att passa för projektet.

Var detaljerad

När arkitekten ska rita på tillbyggnaden till huset är det bättre ju mer information du kan ge om hur du vill ha det. Visa gärna bilder, egna skisser och se till att arkitekten har så mycket information som möjligt om vilka ni är som bor i huset och vad ni har för behov. Var inte rädd för att ta i. Det är arkitektens jobb att ta era drömmar och sätta dem mot realiteter som husets stomme, fasader, bärande konstruktion osv. Arkitekten kan sin arkitekturhistoria, kan läsa på i detaljplaner för området och presentera en lösning som passar både er och huset.

Arkitekten tar sedan fram skisser som ni kan ha som utgång för vidare diskussion. När ni kommit överens om en bra lösning gör arkitekten detaljerade byggplaner som byggfirman kan följa.

Hitta rätt firma

Ju mer detaljerad du låter arkitekten bli, desto lättare blir det att få ett snabbt bygglov och att ta in offerter. Kontakta många byggfirmor. Priserna kan variera kraftigt, ta inte det billigaset men inte heller det dyraste. Även här kan arkitekten hjälpa till och bedöma offerterna och vilka som verkar rimligast gällande löften och priser.

För framtiden

Att anlita en arkitekt för en tillbyggnad är att ge både er själva och huset det ni förtjänar. Ni kan bo kvar, värdet på huset ökar och husets och områdets karaktär bevaras.

19 Nov 2017