Tips för att lacka trägolvet

När sliparbetet med ett golv är klart väntar lackeringen. Själva golvslipningen är givetvis viktig för att golvet ska se bra ut, men det är svårt att förneka att även lacken är en stor del av golvets utseende. Vidare kan det påverka golvets livslängd och hållbarhet överlag.

Många anser att trägolv blir vackrare med tiden, precis som många viner. För att trägolvet ska åldras med värdighet krävs det dock att man ser efter det ordentligt. En del i att se efter det är bättra på den skyddande lacken. Förutom det kan en golvslipning behövas med jämna mellanrum. Planerar att man för både en lackering och en golvslipning, bör golvslipningen naturligtvis göras först.

Arbeta noggrant, snarare än mycket

För att få ett bra slutresultat av lackeringen är antalet strykningar med lacken inte det viktigaste. Istället är det viktigaste att ytan slipas och dammas av ordentligt innan nästa lager med lack påförs. Att golvytan är ren är mycket viktigt. Minsta lilla dammkorn kan få ytan att se lite knottrig och/eller ojämn ut. Vid lackering efter en golvslipning gäller det alltså att var noggrann, snarare än att arbeta snabbt. Många tror att det viktigaste är att använda mycket lack och stryka många gånger, men så är alltså inte fallet.

Välj rätt pensel

Att välja rätt pensel är viktigt när ett trägolv ska lackeras. Välj en pensel som både är fyllig och bred och som känns högkvalitativ. Att välja en för billig pensel av ekonomiska skäl kan straffa sig i slutändan. Det rekommenderas alltså att välja den pensel som är av hög kvalitet, även om den är lite dyrare än andra modeller. Kostnaden för en pensel är mycket liten i förhållande till andra kostnader som lackering och golvslipning kan medföra.

Planera lackningen väl

Om du precis har utfört en golvslipning, kanske något mindre planering krävs än om det är en omlackering det är frågan om. Om du ska göra en omlackering, kommer du att behöva tömma rummet på alla möbler och mattor – ja, allt som står på golvet behöver flyttas ut från rummet. Därför är det bra att på förhand se till att ordna en plats i huset där bohaget kan stå. Sedan behöver du vara beredd på att det tar ett antal dagar innan du kan flytta in möblerna och använda rummet som vanligt igen. Vanligtvis är ytan torr efter att det dygn har gått, men det kan vara bra att låta lacken eftertorka i ytterligare några dagar innan du belastar trägolvet igen.

10 May 2017