Uthyrning av maskiner

Att hyra ut maskiner kan vara en god affärsidé. Många vill inte köpa de riktigt fina maskinerna för enstaka bruk eller så kan lagringsplats tryta. Men hur gör man och vilka hyr maskiner?

De som har en gedigen maskinpark är nog inte ovana vid att ha grannar, släkt och vänner som i tid och otid knackar på dörren för att få låna någon maskin. Är man lite försigkommen så kan man istället för att bli irriterad börja sätta en prislapp på utlåningen och kanske till och med starta ett företag på kuppen. Trots att maskinuthyrning är vanligast till de som använder maskiner mest, nämligen företag som exempelvis byggfirmor, så är det många privatpersoner som gärna vill hyra en riktigt fin maskin med rejäl prestanda de där få gångerna på året som de behövs.

Liten eller stor

Uthyrning sker ofta hos de stora byggmarknaderna eller hos de som specialiserat sig på uthyrning av en speciell sorts maskiner eller alla sorters maskiner. Men om man är ett litet företag så kan man istället ha fördelar som att man finns närmare sina kunder, och det kan vara mycket lockande att gå två kvarter för att hyra en gräsklippare istället för att köra några mil. Kanske har man dessutom möjlighet att lägga till några extra tjänster som att göra service eller reparationer på grannarnas maskiner. Och vips så kanske man får börja bygga till för verksamheten börjar växa ur garaget där den startade.

Företag och privatpersoner

Att privatpersoner ibland kan ha tillfälliga behov är inte så konstigt. Kanske klipper man bara häcken en eller två gånger per säsong och behöver inte en häcksax som samlar damm på hyllan. Men även företag kan ibland vara i behov av att hyra maskiner av olika slag. Det kan bero på en plötslig topp i produktionen eller att ordinarie maskin är på reparation. Handmaskiner och trädgårdsmaskiner kan hyras av såväl privatpersoner som företag, men när det kommer till mer specifika eller större maskiner så är det mer sällan de används privat. Det gäller maskiner som truckar eller grävmaskiner till exempel. Däremot kan det hända att även privatpersoner hyr till exempel golvslipmaskiner, då de ligger på kostnader som man privat sällan kan tjäna in under den korta tid som de används. Betongblandare däremot kan man tjäna in om man hittar någon begagnad och använder dem till en större typ av byggnad som till exempel en villa.

9 May 2020