Vad är egentligen ett fönsterbleck?

Ett fönster är något som består av flera olika delar som samtliga måste underhållas och vara i gott skick - vad är exempelvis ett fönsterbleck, vad är en fönsterkarm och vad menas med spröjs?

Vid exempelvis en fönsterrenovering så kan man stöta på dessa ord och då måste man också veta exakt vad som menas för att nå ett perfekt resultat. Vi går igenom lite kring detta och fokuserar på fönsterblecket.

Först och främst så är det fördelaktigt att veta vad som gått sönder på ett fönster och vad som man behöver göra för att reparera- eller byta den delen. I många fall så kan en privatperson demolera hela fönstret - eller helt byta det mot ett nytt - då allt som egentligen skulle krävas var att byta ut en enda del. Vad gäller ett fönsterbleck så är det en typisk detalj som normalt tar mer stryk än andra detaljer på fönstret och som därmed också kräver lite mer översyn.

Fönster med utsikt mot grönska och byggnaded

Ett fönsterbleck fyller en stor funktion

Fönsterblecket är den detalj som sitter längst ned på fönstret och som är utskjutande; blecket är ofta tillverkad i plåt eller i aluminium (det är en mer modern lösning) och den fyller en väldigt stor funktion vad gäller fönstrets hållbarhet. Många tror att ett fönsterbleck är mer av en byggnadsdetalj som - tillsammans med det lite mindre utskjutande droppskyddet på ovansidan - ramar in och skapar ett mer estetiskt tilltalande fönster.

Det är förvisso till hälften sant, men den stora funktionen handlar om att avleda vatten och att skydda husets väggar och fönstret från att få fuktskador. Lutningen på fönsterblecket leder bort vatten och om det handlar om ett slitet fönsterbleck, ett felmonterat sådant eller om ett bleck som börjat släppa så kan man nästan garantera att det kommer att synas fuktskador längs väggen. Det kan också kosta ganska mycket pengar att byta komma till bukt med. Gällande exempelvis hus med putsad fasad och fönsterbleck av sämre kvalitet så är så kallad frostsprängning inte ovanligt att se.

Bättre upp är därför att se över skicket på villans fönsterbleck och - vid behov - antingen byta eller reparera dessa.

Byta- eller renovera fönsterbleck?

Att reparera ett fönsterbleck behöver inte vara så avancerat. Det räcker ofta med att täta lite mellan bleck och vägg samt att använda sig av rostbehandling och målarfärg. Men, det finns även ett värde i att byta fönsterbleck på huset. Det säger vi av den enkla anledningen att många äldre hus har sina bleck i ett originalskick och att dessa tagit skada av betten från tidens tand. Det är sällan en god idé att försöka rädda sådana bleck; det innebär en slags konstgjord andning som i långa loppet inte gör någon skillnad. Förr eller senare är det ändå dags att byta och vi skulle verkligen rekommendera att man gör det så fort som möjligt.

Dagens urval av fönsterbleck är större och man får mycket för pengarna. Vi nämnde aluminium som ett nyare material som används och här kan vi även addera stålplåt med ett dubbelsidigt PVC-skikt. Dessa är underhållsfria och behöver bara tvättas av någon gång per år. Nackdelen är att de inte går att måla. Vill du matcha dina fönsterbleck mot husets kulör så är galvaniserad plåt att föredra; detta då det materialet går att måla. Dock så kommer det att kräva mer underhåll.

Valet är fritt och huvudsaken är att det görs - att låta gamla fönsterbleck sitta kvar kan komma att kosta ganska mycket i slutändan. Rådet är att man även passar på att se över hur det ser ut gällande exempelvis altandörrar och andra glaspartier i samma veva.

24 Sep 2019