Vad påverkas runt huset vid en dränering?

En dränering innebär att marken runt byggnaden grävs upp. Men vad påverkas runt huset vid en dränering? Svaret får du här. 

Många omfattande moment 

En dränering är ett omfattande arbete som innebär att man gräver upp marken runt hela huset. Vanligtvis gör man en bit i taget, till exempel en eller två sidor åt gången för att inte riskera att underminera husgrunden. Dom flesta använder sig av en grävmaskin för att gräva ur runt huset vilket såklart innebär att tomten kommer likna en byggarbetsplats ett tag framöver. 

Både stora och små ting kommer att påverkas runt huset när man genomför en dränering och det är bra att vara förberedd på vad som komma skall. Det kan också vara bra att förbereda för den firma som ska genomföra jobbet så att arbetet kan påbörjas och flyta på så snabbt som möjligt. 

Tomten skadas 

Eftersom man gräver med grävmaskin är det inte konstigt att tomten kommer att skadas. Den tunga belastningen lämnar sina spår och man får räkna med att gräsmattan kommer se annorlunda ut ett tag framöver. 

Det är inte ovanligt att man måste så nytt gräs i området runt dräneringen för att få tillbaka gräsmattan i samma skick som den var i innan. Det kan också bli lerigt om det förekommer mycket nederbörd under tiden för arbetet, vilket också lämnar sina spår på tomten. 

Buskar och rabatter flyttas 

Har man buskar och rabatter längs husväggen kommer givetvis även dessa att påverkas. En expert inom området skulle förmodligen rekommendera att ta bort eventuella rabatter som ligger så nära grunden – både för stunden men också i framtiden. Växtligheten och dess rötter medför att mycket fukt tränger ner mot husgrunden och det är bättre att placera sina blommor en bit ut, eller allra helst i krukor, för att undvika onödig väta mot grunden. 

Vad gäller buskar av större modell kan man oftast få hjälp att gräva upp dessa om man vill behålla dom men dom kan inte stå kvar under arbetets gång. Vill man plantera om dom när dräneringen är färdig så går det alltså bra, förutsatt att dom inte skadats allt för mycket. Även här ska man dock tänka på att inte sätta dom för nära huset när man sätter tillbaka dom, eftersom rötterna transporterar fukt precis som med blommor och annan växtlighet.

Om altan eller annan utbyggnad finns 

På många hus finns broar, altaner eller andra små utbyggnader vilket kan vara ett problem i samband med en dränering. Det bästa alternativet är att montera ned det som går – även om det känns som ett stort projekt. Det är dock viktigt för att man ska komma åt grunden runt hela huset och inte bara delar av den. Har man exempelvis en altan och vet med sig att det börjar bli dags för en dränering är det bra att se över möjligheterna att plocka ner den, även om det innebär att man inte kommer kunna utnyttja den ett tag framöver.

Mer info om dränering här: https://www.dräneringvästerås.nu/

24 Mar 2020