Välj ett pålitligt byggföretag i Stockholm

Om man ska ställa för- och nackdelar med rot-avdraget mot varandra så är de flesta ense om att fördelarna vinner i längden. Rot har skapat fler arbetstillfällen, det har gjort det billigare för vanliga lekmän att ta professionell hjälp vid byggnationer, renoveringar och reparationer; allt detta har gett en ökad tillväxt i hela Sverige.

Till skillnad från Rut-avdraget så har heller inte Rot-avdraget varit i skottgluggen i samma omfattning – av den enkla anledningen att folk, både från höger och vänster, anser att alla kan städa och sköta sina egna hem utan en statlig rabatt för städhjälp. Detta medan alla inte har förmågan som krävs för att bygga, renovera och reparera.

Anlita inte en fuskjobbare

Men, alla mynt har en baksida och så även rot-avdraget. Alla positiva aspekter till trots så finns det en negativ sida som man måste granska – och som privatperson vara medveten om. Det handlar om fuskjobb och det handlar primärt om större städer. Fuskjobb som innebär att privatpersonen gör alla rätt – men där allting ändå blir fel.

Man anlitar ett byggföretag i Stockholm, man betalar vita pengar (innan rot-avdraget så var det betydligt vanligare att svarta jobb förekom – idag är de nästan att anse som “utrotade”) och man drar av 3 procent av den totala arbetskostnaden på sin deklaration. Helt enligt skolboken. Om det inte vore för att det byggföretag man anlitat i själva verket saknar all typ av kunskap och saknar utbildning för det jobb de åtagit sig att sköta.

Fuskjobben i Stockholm måste stoppas

Fuskjobben har ökat markant sedan rot-avdraget såg dagens ljus och den stora förklaringen till detta är att efterfrågan ökat. Ju fler personer som får ett behov av att renovera – desto fler byggföretag ser en chans att starta upp sin verksamhet; det har dragit till sig en hel del oseriösa aktörer som hellre ser en snabb inkomst än nöjda kunder. De svarta jobben är borta, men de har ersatts av jobb som håller sämre kvalitet.

En talande faktor i detta är att det är svårt att få rätt i efterhand. Om du som privatperson anlitar ett byggföretag i Stockholm för en omfattande renovering som sedan visar sig innehålla stora brister så kan det blir svårt för dig att bevisa detta; företaget kommer att neka, de kommer att lova gottgörelse och de kommer att förskjuta och förhala så pass mycket att du ger upp – eller också så går de i konkurs (bara för att starta upp i ny regi och fortsätta luras). Är det då att anse som ett lotteri att välja ett byggföretag i Stockholm? Nej, du kan minimera riskerna och vi tänkte visa hur, genom några enkla steg.

Så hittar du rätt byggföretag

  1. Offerter

Ta in flera offerter från flera byggföretag. Välj bort de som är dyrast och välj bort de billigaste samtidigt. Det låga priset brukar vara en klar indikator på vilken typ av jobb man i slutändan får. Kvalitet kostar!

  1. Referenser

Du bör ringa till tidigare kunder och se vilka omdömen dessa ger om respektive företag. i många fall är detta den absolut bästa vägen att gå. Du kan även söka omdömen på internet.  

  1. Kvalitetskontroll

Se över vilka certifieringar som företaget har. Finns det en behörig elektriker, finns det vvs-installatörer, certifierade snickare, arkitekter (om det handlar om större projekt) och så vidare? Var noggrann och våga ställ frågor.

22 Feb 2018