Var ska du bygga ditt hus?

Läget kan vara hur lockande som helst, men marken är det inte. Du måste bygga ditt hus på en mark som säkert håller för trycket och du måste kolla om det är lämpligt att placera huset just där.

Den som hjälper dig att kolla detta är en expert på geotekniska undersökningar. Det är speciella företag som har både maskiner och kunnande för att utföra kontroller av detta slag. Naturligtvis har de stor vana vid geoteknisk undersökning, för det gäller stora pengar när man ska bygga ett hus, och inget får gå snett. Ska man bygga hyreshus eller hotell är det extremt viktigt att man verkligen har kollat upp grunden för hela bygget. Hus som plötsligt rasar eller börjar luta är ett skräckscenario som ingen byggherre vill uppleva.

Stabil grund är en förutsättning

Det är givet att en husgrund måste vara stabil. Men det är inget du ser med blotta ögat. Marken kan se hur fin ut som helst, och det är lätt att bli euforisk av en vacker sjö eller ett högt läge nära en havsvik. Gör du en geoteknisk undersökning kan den ibland visa att det finns en stor rasrisk, och att marken inte är lämplig att bygga på just där. Du får visserligen ett negativt besked, men du slipper å andra sidan undan från en katastrof.

Du måste vara trygg med att marken är pålitlig och lämplig för ditt byggprojekt, oavsett om det gäller en sommarstuga eller ett flervåningshus. En geoteknisk undersökning ger svar på dina frågor. Läs mer om geoteknisk undersökning på denna webbsida: geotekniskundersökning.se

22 Oct 2021