Vårda din badtunna för att den ska få ett långt liv

Att ha en badtunna är en dröm för många. Det är något speciellt med att kunna sitta ute i värmen när det är minusgrader ute, eller att kunna umgås i vattnet under ljusa långa sommarkvällar. Om man inte har haft en badtunna förut bör man känna till att det innebär en del arbete. Du kommer givetvis inte att behöva ägna timmar åt den varje dag, men om den ska få ett långt liv behöver du se till den ett antal gånger om året.

Underlaget

När man köper en tunna är det viktigt att den ställs på rätt underlag. En del gör misstaget att ställa den på ett sätt där det inte kommer in luft under. Gör man det, kommer man med stor sannolikhet att få dras med både svamp och mögel. Se istället till att den står på ett underlag som inte gör att det är helt tätt. Det kan till exempel vara en grusbädd eller en trall. Givetvis skall underlaget också vara jämnt.

Olja

I Sverige generellt använder vi oss av ganska mjuka virken. Många badtunnor på marknaden idag är tillverkade utav gran, som är ganska poröst. När virket utsätts för gassande sol, fukt, minusgrader och regn under olika tider på året, finns en risk att sprickor bildas. Genom att olja in virket kommer din badtunna att hålla betydligt längre (och se vackrare ut) än om du inte gör det.

Så vilken typ av olja ska man egentligen välja? Linolja är ett klassiskt val, men standolja är också ett gott alternativ. Den sistnämnda är känd för sitt goda ytskydd.

Låt det inte bottenfrysa

Ett misstag som en del nya ägare av badtunnor gör är att låta vattnet bottenfrysa. Det är inga problem om det blir någon decimeter is, men när allt vatten fryser finns en risk att kaminen skadas. Med det sagt kan du normalt lämna vatten ganska länge i tunnan, så länge det finns ett lock. I 10 minusgrader kan du lämna vattnet i många dagar, så länge locket är väl påsatt.

Var försiktig med det här. De flesta återförsäljare erbjuder en garanti på sina tunnor. Det är dock inte troligt att garantin skulle täcka skador på tunna och kamin som orsakats av frysning.

Snabba tips

  • Använd inte klor för desinfektion. Det kan skada kanon och plastinsatsens ytskikt. Satsa istället på ett skonsammare material. Om du är osäker kan du fråga personalen i lämpligt varuhus. 

  • När du värmer uppå vattnet, elda med ved tills temperaturen når ca 40 grader. Ta sedan någonting att röra om med (förslagsvis en åra eller liknande) och sätt vattnet i cirkulation. 

  • Inoljning bör göras årligen. 

  • Elda aldrig i kaminen om det inte finns vatten i tunnan. Fyll alltid med vatten först.

Här hittar du ett bra utbud av badtunnor.

 

12 Sep 2018