Världens vackraste golv?

Har du turen att äga ett trägolv? Gratulerar till en dyrgrip och ett hållbart golv! Trägolv är snyggare men lite jobb behövs. Knepen för att vårda ett trägolv är många men enkla så läs här!

Golv kommer i många olika material och alla har sina fördelar. Plast och klinker fungerar fint i badrum och övriga våtutrymmen. I övrigt slår trä allt. I alla rum och i alla utföranden. Det finns mängder av olika träslag som fungerar fint som material i golv och det finns också många olika sätt att behandla dem på, med bets eller vax och annat. Många tycker att trä är den ultimata lyxen och det skönaste golvmaterialet och de har rätt. Trä är en förnyelsebar råvara. Trä är en naturprodukt. Rätt behandlat håller ett gediget trägolv i generationer.

Att behandla ett trägolv på rätt sätt

Som alltid när det gäller kärlek betyder ett livslångt åtagande en insats från din sida. Ett trägolv håller sig inte vackert om du inte tar hand om det och det är din skyldighet att se till att golvet mår bra. Trots allt så trampar du ju på det varenda dag! Hur, frågar du dig, sköter man omhändertagandet på bästa sätt?

Till att börja med är det nödvändigt att köpa tassar till dina möbler. Exempelvis stolar och andra möbler som dras över trägolv ger fula märken. Möbeltassar gör att du undviker att lämna ärr - och glöm inte heller att byta tassarna då de också slits. Ytterligare en bra åtgärd är att dammsuga ofta. Förmodligen lever det levande varelser i huset och alla drar de in grus och annat som repar golvet. Dammsuger du ofta minimerar du den sortens åverkan. Sedan kan du torka golvet med ytterst lite vätska och ett milt rengöringsmedel.

Ditt trägolv är förnybart

Det unika med ett trägolv är också det bästa med ett trägolv. När golvet blivit gammalt kommer det ändå att visa ålderstecken. Repor och fläckar. Det är lite ledsamt men inte väldigt sorgligt eftersom det går att åtgärda. Och lösningen heter golvslipning.

Ett äkta trägolv har alltid ett ytlager som kan slipas bort. Tjockleken varierar men genom att kontakta en firma som slipar golv kan du återigen få ett golv som ser helt nylagt ut. Det allra översta lagret slipas bort med specialmaskiner och med andra verktyg tar man kanter och svåråtkomliga ställen. Sedan läggs nytt ytskikt - lack, olja eller vax. Och voila - du har ett perfekt golv igen!

20 May 2020