Renovera innan försäljning och efter ett köp

Om man ser till Stockholm så finns det primärt två stycken grupper som genomför en lägenhetsrenovering. Dessa båda hör också ihop och kopplas samman. Det handlar om köpare och om säljare. Vi förklarar varför dessa båda grupper har en större benägenhet att genomföra en lägenhetsrenovering än andra och varför just Stockholm som stad är intressant.

  • Säljare: Som säljare av en bostadsrätt i Stockholm så kan man göra sin livs affär. Priserna har stigit rejält under en tioårs-period och givet när man köpt sin bostad så finns det således en vinst att göra. Mycket vill dock alltid ha mer. Ser man till hur en säljare kan maximera sin vinst så är en lägenhetsrenovering ingen dum idé. Dels så kan man fräscha till vissa områden som man vet är tilltalande för en potentiell köpare - badrum och kök i första hand - och dels så kan man också dra av en del av beloppet som förbättringskostnad då bostaden i fråga väl är såld. En talande bild i sammanhanget: följer du försäljningar på Hemnet så kan du se att vissa objekt dras tillbaka då budgivning uteblir. Inte sällan så återkommer dessa efter någon månad - men i helt nya kläder. Man har genomfört en lägenhetsrenovering och denna brukar i sin tur också leda till att ett större intresse skapas. I kombination med rätt mäklare och homestyling så är en lägenhetsrenovering ett av de bästa sätten att nå ett högre slutpris på en bostad i Stockholm.
  • Köpare: Här behövs egentligen ingen större presentation av varför en lägenhetsrenovering äger rum: man vill helt enkelt skapa en bostad som man trivs i. Därför kan också objekt som ser ganska risiga ut säljas dyrt i Stockholm. Har de en inneboende potential -- en möjlighet att ta bort en vägg och skapa en mer öppen planlösning - så kan en bostad i sämre skick faktiskt säljas högre än vad en nyrenoverad bostad - men med mindre möjligheter - gör. Och: att man kan använda rot-avdraget spelar också en avgörande roll. Genom att man kan dra av 30% av den totala kostnaden - med ett tak på 50.000 kronor per år - så finns det också en ekonomiskt incitament till att skapa sin drömbostad.

Att tänka på vid en lägenhetsförsäljning

Oavsett om man renoverar som köpare eller som säljare så bör man vara medveten om att man tar en risk. I Stockholm finns det nämligen lite fler företag och därmed också betydligt större risker i samband med en lägenhetsrenovering. Det har blivit tydlig i samband med nämnda rot-avdraget. Fler företag har startat upp - färre har den kompetens som krävs - fler fuskjobb sker.

Vårt råd i detta är att man tar hjälp av en och samma firma rakt igenom ett större projekt. Handlar det om en badrumsrenovering, en köksrenovering eller en - av hela lägenheten - genomgående renovering så tjänar man på totalentreprenad. Det innebär att en och samma firma är med längs hela resan - från planering till slutbesiktning - och att man genom detta får allt från dragning av el, rörmokeri, plattsättning, snickerier och golvläggning inkluderat.

Det kan se dyrare ut rent initialt, men vår erfarenhet säger att det i längden nästan alltid blir billigare. Framförallt så blir jobbet bättre och säkrare. Ju fler kockar desto sämre soppa - en devis som verkligen stämmer in på den entreprenad man bör välja vid en lägenhetsrenovering i Stockholm.

Här kan du läsa mer om lägenhetsrenovering.

13 Jan 2019