Guide till byggbranschens olika föreningar, del 2

Här fortsätter vår genomgång av några av de stötakrsta branschorganisationerna inom bygg- och hantverksbranschen. Här berättar vi bland annat om några föreningar som samlar VVS-företag under samma paraply. 

VVS-företagen

VVS-företagen är en stor branschförening som samlar runt 1500 entreprenörer, stora som små, som sysslar med värme, vatten och sanitet. Det kan handla om allt från traditionella rörmokare till installatörer av värmepumpar och en hel del andra specialister inom VVS-området. Vill du veta mer inför en badrums- eller köksrenovering eller om du vill kolla upp en specifik företagare så kan det vara värt att vända sig till VVS-företagen. När det handlar om energi- och värmeförbrukning så kan det finnas en hel del pengar att tjäna om man får alla arbeten utförda på ett seriöst och kompetent sätt.

Byggkeramikrådet

Byggkeramikrådet samlar främst företagare som erbjuder tjänster som handlar om kakel, plattsättning och andra relaterade hantverkaruppdrag. Medlemsföretagen jobbar mycket med våtrumsarbeten där det är extremt viktigt att man följer alla riktlinjer och regler. Därför tillhandahåller BKR många olika utbildningar och handböcker om hur dessa arbeten bör utföras. Vi rekommenderar att du alltid kontaktar Byggkeramikrådet innan du anlitar en hantverkare som ska renovera ditt badrum eller kök. De kan hjälpa dig att hitta rätt bland alla firmor och på det sättet undvika kostsamma fuktskador.

Svensk våtrumskontroll

Letar du efter en duktig badrums- eller köksrenoverare som verkligen behärskar våtrumsarbeten? Då är Svensk våtrumskontroll ett branschföretag som kan vara bra att höra av sig till. Här samlas företag som utför hantverksuppdrag med inriktning på våtrumsarbeten. Svensk våtrumskontroll, som är en del av GV, företräder medlemsföretagen samt utbildar och certifierar hantverkare. Målet är att det ska utföras fler kompetenta våtrumsarbeten i Sverige. Hör av dig till denna organisation om du har frågor om våtrumsarbeten eller om du behöver information om ett specifikt företag inom branschen.

Plåtslagarnas riksförbund

Plåtslagarnas riksförbund organiserar företag och mindre firmor som sysslar läggning av plåttak och dessutom plåtslagare som utför andra typer av plåtarbeten. Även närliggande hantverkssektorer som ventilation och lättbyggnad kan vara med i denna organisation. Plåtslagarnas riksförbund är idag en del av bolaget Entreprenörföretagen. Plåtslagarnas riksförbund är det värt att kontakta om du är osäker på vilken tak- eller plåtslagarfirma du bör anlita.

Sveriges Skorstensfejarmästares Riksförbund

Inga svårigheter att förstå inriktningen här. SSR är en organisation för företag som utför skorstensarbeten. Men här rums även andra hantverkare, inom exempelvis uppvärmningsekonomi och ventilation i största allmänhet. Sök gärna upp SSR om du letar efter en duktig skorstensfejare eller är i behov av en kompetent entreprenör i något av de närbesläktade områdena. Du kan säkert få goda råd på vägen.

Trädgårdsanläggarna i Sverige

Trädgårdsmästarnas största branschorganisation, men inom Trädgårdsanläggarna i Sverige www.staf.se finns även markföretag som sysslar med större trädgårds- och parkarbeten. Planering och ritning av trädgårdar, anläggning, grävning och plantering finns också representerat här, samt givetvis det traditionella trädgårdsarbetet md rensning av ogräs och annat. Om du har ett större anläggningsarbete av en park eller trädgård på gång så kan vi rekommendera en kontakt med TiS. De kan hjälpa dig på vägen när du letar efter en proffsig trädgårdsmästare eller anläggningsfirma.

Läs del 1 och del 3 i artiklserien om branschorganisationerna. 

24 Feb 2017